Добър ден, Силистра!
Усмивка по японски

Всичко за усмивката е казано,че е най-красивото творение на природата,че е най-силното оръжие, известно на човека...Тя е безценна и помага на хората да бъдат по-добри и най-много на тези,които се усмихват.
Казват, че усмивката трае миг, но подарява вечност.
Да се върнем обаче на твърдението, че е безценна. 
Да, ама не! Вече си има цена! 
Броите 3-4 хиляди долара и се сдобивате с уред, с който ще можете да тренирате видове усмивки и да се научите кога, по какъв повод коя е най-удачната форма.
Всичката им Мара втасала на японците, та започнали да произвеждат уред, който да измерва усмивката на човек. Необичайният прибор ще оценява широчината и сърдечността на усмивката. 
Изобретателите твърдят, че "Скенерът на усмивката" оценява усмивката по тридесет точки на човешкото лице, включително по израза и формата на очите, степента на отваряне на устата, както и по броя на бръчките, образувани при смях. 
Колкото по-лъчезарна е усмивката на желаещия да определи своя "бал" пред видеокамера, толкова по-голям по размери става портретът му на екрана на монитора.
Трудно е да се оцени значението на прибора за японците, тъй като за тях усмивката от незапомнени времена се смята за задължителен елемент в междуличностното общуване. 
Създателите на скенера са уверени, че полза от него ще имат преди всичко хората в обслужващата сфера, продавачите в магазините, лекарите и медицинските сестри, работещите в рехабилитационните центрове. 
Навярно приборът ще е полезен и за японските политици при подготовката на предизборните им обиколки из страната. 
Топло, лъчезарно усмихващият се кандидат за депутат несъмнено печели повече доверие сред избирателите. 
Няма да е зле и нашенските кандидати за депутати да се сдобият с изобретението и да потренират, преди да са тръгнали по села и паланки да ни убеждават колко са велики и как са загрижени за родното благополучие. Пък и за тях 3-4 хиляди в зелено са нищо. Така ще имат шанса пак да ни излъжат, но този път да е с финес!


Подгониха силистренските млекари

В региона тръгват проверки в млекопреработвателните фирми. За това се договориха в петък на среща прокурор Даниела Неделчева, представители на ветеринарни власти и на икономическа полиция. Това съобщи директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров.
Смесената комисия ще провери седемте мандри в района, въпреки че само 3 преработват над 10 тона мляко дневно. Ще бъдат инспектирани използваните в технологичния процес суровини, документацията и достоверността на изписаното върху етикетите съдържание на съставките.
Подобни проверки вече се извършват в осемте месопреработвателни предприятия и кланици и в „Меком”. Очакванията са двете проверки да завършат до края на месец февруари.


Учредяване Клуб на инвеститора

На 24 февруари (вторник) от 12.00 часа в заседателната зала на областна администрация – Силистра ще се проведе обсъждане и учредяване Клуб на инвеститора, който ще функционира в тясно взаимодействие с Асоциацията на инвеститорите.
В срещата са поканени да вземат участие лица, занимаващи се с подготвянето на инвеститорски проекти, представители на браншовите организации от област Силистра, експерти от областна администрация.
Учредяването на Клуба на инвеститора е свързано с реализацията на проекта „Повишаване потенциала на активната инвестиционна общност за подобряването на практиките и нормативната среда чрез изграждане клубове на инвеститора”.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и управляване в България от Министерството на държавната администрация и административната реформа.
На Учредителното събрание предстои да бъдат избрани председател и секретар на клуба и ще бъде приет Правилник на клуба на инвеститора.
Целта на проекта е чрез създаване на мрежа от Клубове на инвеститора да се изградят групи от мотивирани, компетентни и активни граждани, които да участват във формулирането и реализирането на инвестиционни политики и обсъждането на общинските финанси. Развитието на компетентността на клубовете да участват информирано и професионално в обществени обсъждания ще им помогне за бъдещи партньорства с администрацията и съдебната власт.


Училище “Престиж” с нов мащабен проект
Изоставена сграда се превръща в модерно училище


Предприемчивият тандем на строителния предприемач Марин Стоянов и неговата дъщеря, директорът на училище “Престиж Теодора Маринова, сe е заел с реализацията на нов мащабен проект- превръщането на бившата сграда на детска градина «Кокиче» в ново, модерно училище за извънкласно обучение.
 Бизнесменът е закупил на търг в Шумен преди няколко години сградата и принадлежащия й двор. Двуетажната сграда е с разгърната площ от 1300 кв.м и се намира на ул. „Петър Бояджиев” в Силистра.  
Предстоят капитални ремонтни дейности - промяна в разпределението на стаите, нова фасада, изцяло подменяне на ВиК, електрическа инсталация, покрив и вентилация. Предвижда се в двора към сградата да се построи физкултурен салон. Според Марин Стоянов текущите средства за всички тези дейности ще достигнат 500 хиляди лева. 
Въпреки това директорът на езиково училище “Престиж” Теодора Маринова е уверена, че новата модерна сграда на първото частно училище в Силистра ще отвори врати за учебната 2009 – 2010 година. Училището развива дейност по няколко направления. Маринова предвижда първият етаж да бъде занималня, а на втория да се провеждат езикови курсове по английски, испански и немски език. В училището ще продължат да се водят и курсове за подготовка за кандидатстване след VII клас по български език, литература и математика. 
Сутеренът ще се използва като кухня и столова с капацитет от 60 места. Организацията на храненето ще бъде обвързана със смените на децата.  
Предвиждат се и спортни занимания. За целта в двора ще се построи физкултурен салон, който ще има топла връзка със сградата, и сервизни помещения. В мансардата ще се помещава библиотека. На всеки етаж ще има компютърен кабинет и стаи за игри. В новата сграда дейността ще се разшири и екипът на училището ще стартира няколко нови образователни проекта. 
„Смятам, че всяко едно дете има правото да бъде щастливо. Децата прекарват със семейството си много по-малко време, отколкото в училище. Ако децата не са щастливи там и не се чувстват комфортно и спокойно, значи сме ограбили една голяма част от тяхното детство”, смята Теодора Маринова. По нейните думи първото частно училище в Силистра няма да бъде фокусирано само и единствено към елита на Силистра. По предварителни изчисления таксата ще е по силите на голяма част от силистренци.  


От Чиллер до Яребица, или как едно село се бори с неволите на съвремеността
Шивашки цехове, кравеферми и две кооперации развиват местната индустрия



Село Яребица е част от община Дулово и се намира в непосредствена близост до селата Правда и Руйно. Броят на населението в селото, управлявано от Турхан Агаоглу, е около 1700 жители, които образуват 380 домакинства.
Историческите сведения показват, че селото е основано през 50-те години на XVI век, когато преминаващи кервани от Айтос за Силистра се заселват на сегашното място. Името на селото идва от яребиците, които са населявали местността и са били най-многобройният животински вид в региона. 
От преданията, разказите и други източници се установява, че на мястото на селото първоначално е имало гора. Днешният център и сегашният парк преставлявали една широка поляна вътре в нея.
Керваните, пътуващи от Айтос и околните села за Силистра, тук пускали добитъка и правили отдих по няколко дена. На тях им харесала местността, самият въздух, изобилието от яребици, едновременно подходящо и за лов.
За първоначални създатели се смята родът на Али Бейовите от Молла Хасанови и от семействата на въпросните кервани. Селото първоначално е носело името Чиллер.
През годините то се оформя като едно от най-големите в Силистренска област. В жестоките условия на безкраен преход и усилия за оцеляване селото е успяло да се съхрани благодарение и на находчивото си население.
Преди няколко месеца местното читалище навърши 75 години, а освен с културните си ценности жителите на Яребица могат да се похвалят и с народен представител. Юксел Хатиб е вече година в българския парламент и защитава правата на местните. Освен това той е и единственият спонсор на местния футболен клуб. 
Демографският срив е достигнал постепенно и до село Яребица, след като за последната година са отчетени едва седем новородени деца, а смъртните случаи са достигнали до 17.
“Този факт поражда сериозен проблем. Детската градина изпитва сериозни затруднения с набирането на деца. Различни причини принуждават хората да търсят препитание в по-големите градове и от това страда раждаемостта”, коментира ситуацията кметът Турхан Агаоглу.
Училището в селото съществува благодарение на стратегическото си място и засега няма опасност от закриване. Учебното заведение “Васил Левски”, намиращо се между селата Руйно и Яребица, е може би единственото в областта, което има подобно 
уникално разположение. 
В селото функционират три шивашки цеха, което до голяма степен понижава степента на безработица (най-вече) при жените. Близо 200 жени намират препитания в тях.
Освен шивашката индустрия в селото е развито и животновъдството. Шест кравеферми се опитват да развиват дейност в сложните условия и непрестанни протести на недоволни фермери.
В тази насока кметът на селото е разработил сериозна идея, насочена към бъдещето на местните животновъди. През изминалата 2008 година за пръв път са наторени местните пасища, което ще осигури прехрана за кравите. Подобни действия се очакват да продължат и за в бъдеще.
Двата водоема в селото, които се ползват предимно за поене на животни, са в добро състояние и се поддържат. 
“Бяха спрени субсидиите за хората и е нормално те да бъдат недоволни. Цената на млякото падна и това в сериозна пречка за животновъдите”, коментира сложната ситуация при млекопроизводителите кметът на селото.
“Но ние ще се опитаме да помагаме с каквото можем”, допълни той.
Земеделието в региона е подпомагано и от функциониращите две кооперации.


Автобус на „Етап” стоя 6 часа в преспите

След шестчасов престой в преспите бе изтеглен автобус на фирма „Етап” между селата Черник и Овен. Това съобщиха от областния координационно-информационен център в Силистра. Най-вероятно причина за закъсването са били неподходящите за зимни условия гуми на автобуса
Автобусът, който е потеглил за София в събота в 5 часа сутринта, закъсал час и половина по-късно и бил изтеглен от верижна машина на Гражданска защита на обяд. Няма информация за състоянието и броя на пътниците, въпреки че сигналът за инцидента е подаден от тях на тел. 112. 
Според ръководителя на Областното пътно управление Руфи Мустафа пътищата от първи и втори клас в Силистренско са проходими, но при тежки зимни условия. Вчера се обработваше третокласната пътна мрежа. 
Пак в събота верижна машина на Гражданска защита е изтеглила микробус с пътници, заседнал по пътя от Силистра за Добрич. Шофьорът е пренебрегнал указанията за ползване на обходен път от Богорово през селата до разклона на село Кайнарджа. Обходът бе временно въведен заради огромните преспи по пътя Силистра – Добрич, припомни ръководителят на Областното пътно управление. По думите му пътищата в Силистренско по посока Русе и Шумен са опесъчени, обработени са и пътищата от втори клас. 
Според Руфи Мустафа най-много проблеми е имало по общинските пътища в региона, затова и най-голям е броят на заседналите в снега млековози и бусове, превозващи хляб.
По данни на ГЗ вече е възстановено електрозахранването в селата от Дуловско и Главинишко. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар