с.Руйно, Дулово

Китно село в подножието на “Аязмото”
Според преданието алевийският светец Демир баба е бродил по тези земи



Когато чуем за “Аязмо” винаги правим асоциация със Стара Загора. Но за голяма изненада на много силистренци подобна местност има в нашата област.
Край дуловското село Руйно се намира “Аязмо”-то. Местност, която става предпочитана дестинация за дуловчани, а вече и за много други желаещи. Особено активен е летният период, когато стотици се впускат сред природата, за да се насладят на приказните пещери и невроятна гледка. Населеното място има 150-годишна история. 
През изминалата година е проведено състезание по мотокрос.
Според преданието алевийският светец Демир баба (б.а XVI век, Демир баба е почитан светец в Североизточна България. Според легендата той е бил надарен с мощ на богатир. Когато веднъж настъпила суша, той бръкнал с ръката си в земните недра и на мястото бликнал извор. Вярва се, че водата му е с лечебна сила и затова се посещава по Гергьовден, Илинден и Димитровден от алиани, мюсюлмани и християн) е бродил по тези земи. Също така по-възрастните хора от Руйно разказват, че той е прекарал няколко дни край селото и е произнасял проповеди.  
Кмет на селото е Юмер Юмер, който кара вече своят трети мандат. Опитният управленец се стреми да намира начини за разрешаването и на най-трудните проблеми и през годините е успял да се справи. 
През изминалата година е ремонтирана джамията в селото, като от скоро функционира и ЖП спирката, която години наред е пренебрагвана. Все пак тя бе ремонтирана и отлаганият проблем е вече разрешен. 
Читалището в селото функционира, като основната му дейност е поддържането на самодейни състави. Също така библиотеката към културната институция е в добро състояние.
Училището се намира между две села - Руйно и съседното Яребица, което налага децата от двете населени места да преминават известно разстояние всеки ден. Но “специфичното” разположение на училищната сграда облагодетелства и двете села.
Населението на село Руйно наброява близо 1200 жители. Тяхното основно занимание, откъдето изкарват и своята прехрана, е земеделието и животновъдството. Като през последните години се наблюдава по-слаб интерес към тези сектори. Повечето младежи от селото работят в по-големите градове из страната или в чужбина. 
В края на миналата година щастлива вест дава надежи на хората от селото. Скоро предстои своята дейност да стартира шивашки цех, който ще “приюти” осемдесет жени. По този начин местните се надяват да има по-стабилни доходи.
Освен този шивашки цех, в селото съществува и друг, където работа са намерили 20 жени.
През миналата година в селото се наблюдава отрицателен прираст, като смъртността надминава сериозно ръждаемостта. Това създава тревоги в местното население, но причините са еднакви, както на много други насеелени места в България – средствата.
Името на селото идва от турски. Селото дълго време е наричано “Къзъл бурун”, което в буквален превод означава “червен нос”.
Историята за това име идва от специфичното географско разположение на село Руйно. По-възрастните споделят, че при залез слънце, когато се наблюдава това явление от други села, хълмът, на който е разположено селото, изцяло почервенява.

Ето какво сподели пред вестник “Дръстър ПРЕС” кметът на село Руйно:
Юмер Юмер:
“Местността е важна за нас”


- Г-н Юмер, какво се промени в селото през тези години?
- Открихме нови постройки в местността “Аязмото”, която е много популярна. Много хора от различни места идват тук, особено през лятото. Ние отбелязваме с различни инициативи всяка година на това място празникът на нашето село. През изминалата година дори успяхме да организираме и състезания по мотокрос.
Освен това ремонтирахме минарето на джамията, както успяхме да асфалтираме и главната улица.
За съжаление улиците в селото са в много окаяно състояние. 
Имаме няколко одобрени проекти, които очакваме скоро да бъдат реализирани. Знаем вече, че са одобрени и чакат реализация.
Не знам защо, но често срещаме пречки на различни места, при желанието ни да реализираме някоя идея. От дълго време се стремим да ремонтираме водоема в селото, който има необходимост от това. Спешно трябва да бъде укрепена основна дига. И едва през миналата година срещнахме разбиране по отношение на проблем. Надявам се, че ще стане.

- Какви са основните проблеми на село Руйно?
- Най-големият ни проблем е безработицата. Също така инфраструктурата трябва да се оправи. Повтарям, че улиците ни са в много лошо състояние. Голяма част от хората спират колите си далеч от домовете си.

- Какви действия се предприели, за да превърнете “Аязмото” в по-атрактивта туристическа дестинация?
- Това място е много важно за нас, както и за селото. Местността е посещаване вече не само от хора от околностите, а идват такива и от други места. 
Но това, което досега сме направили на това място, смятам, че е недостатъчно. Необходимо е още да се проектират по-атрактивни дейности, които да привлекат повече хора, а защо не и чуждестранни туристи.
Например, както е в “Етъра” край Габрово, където се предлагат на посетителите изделия от занаятчисйтво и други подобни атракции. 
Местността предразполага също така за провеждане на състезания на мотокрос и автокрос. 
Това може да доведе до интерес на чужденци и защо не да развиваме селски туризъм.

- Споменахте, че голямата част мъжете работят в страната или чужбина. Връщайки се в Руйно, тези хора инвестират ли своите средства тук?
- Да, абсолютно. Голяма част си ремонтират домовете. Но пак повтарям, че пътищата са ни голяма болка. Налага се понякога дори човек да си остави колата в съседната улица, защото не може да достигне до дома си с превозното средство.

- Има ли нерегламентирани сметища край селото?
- Да, както и навсякъде и в село Руйно има такива. Опитваме се по някакъв начин да разрешим проблема, но за съжаление без голям успех. Надявам се, с въвеждането на контейнерите, населението да осъзнае необходимостта да си хвърля боклука, където трябва, за да му е по-чисто.
Ще бъде трудно, но ще се опитаме да го обясним и покажем на хората. 

- Какво е бъдещето на Руйно?
- Надявам се, да успеем да реализираме голяма част от идеите си. 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар